Antropozófiai háttér

Emberi felelősség

A Sonett számára a társadalmi felelősségvállalás azon a megértésen alapul, hogy a mai üzleti világ nem a versenyről és az önérdekről kellene, hogy szóljon, sokkal inkább az együttműködésről, a partnerségről és a kölcsönös támogatásról. A partnerségen alapuló menedzsment vállalati alapelv, az egész vállalati vezetésére, valamint a részlegek és projektek irányítására egyaránt vonatkozik. A partnerségen a belátáson alapuló együttműködést értik, ahol a különböző beállítottságokat lehetőségnek tekintik, nem problémaként élik meg. Minden alkalmazottban egy olyan személyt látnak, aki egyszerre hajlik a szabadságra és a személyes felelősségre, és ezt a tudatosságot ápolják a minden szinten folyó fejlesztési megbeszéléseken és a heti antropozófiai tanulmányaikban.

Társadalmi felelősségvállalás – együttműködés a Camphill Lehenhof műhelyekkel

1996 óta Sonett a Camphill Werkstätten Lehenhof szomszédja. Két műhelyben, 36 bentlakó kizárólag Sonettnek dolgozik, a különféle palackokat címkézik. Pontosan annyit fizetünk a Camphill műhelyeknek, a Lehenhofnak, amennyibe ez a munka más irányban nekünk kerülne, de a Lehenhof alkalmazottai maguk határozhatják meg a munkatempójukat. A Lehenhof műhely 3 munkatársa közvetlenül a cégen belül velünk dolgozik. Ezt az együttműködést mindkét fél valódi gazdagodásként éli meg, mind a munka, mind pedig személyes szinten.

Alapítvány által tulajdonolt vállalat

A Sonett cég az antropozófia hármas tagozódás szellemében olyan cégstruktúrát alakított ki, hogy a tulajdonlás egy alapítvány kezében van. A nyereséget a cég működésébe való újra befektetésen túl a munkavállalók részére, a saját alapítású szociális intézmények felé, valamint kutatási és jótékonysági célú adományok formájában osztják el. Ezek magukban foglalják többek között a vízkutatást, a magvak biológiai fejlesztését, valamint a gyógyító oktatást és a művészeti, kulturális projekteket célzó non-profit kezdeményezések támogatását.